Çift Yıldızlı İki Gezegenli Sistem

Kepler-47 çift yıldızlı sistemindeki bir gezegen geçiş yaparken resmedilmiş. (NASA/JPL-Caltech/T. Pyle)

Çift yıldızlı Kepler-16b gezegeni keşfinden sonra Kepler Uzay Teleskopu şimdi de çift yıldızlı bir sistem keşfi gerçekleştirdi. Çift yıldızlı sistem 4900 ışık uzaklıkta Kuğu takımyıldızında yer alıyor.

Bu keşif bir çift yıldızın çevresinde birden fazla gezegen olabileceğini göstermekle kalmıyor aynı zamanda gökadamızdaki gezegen çeşitliliğini de arttırıyor.

Kepler-47 Sistemi’ndeki çift yıldızlar birbirleri çevresinde 7,5 günde dolanıyor. Yıldızlardan biri Güneş büyüklüğünde ve Güneş’in % 84’ü kadar parlak. Diğeri ise Güneş’in üçte biri büyüklüğünde ve Güneş’in % 1’i kadar parlak olan küçük bir yıldız.

San Diego Devlet Üniversitesi’nden Jerome Orosz: “Çift yıldızlı bir sistemin çevresinde dolanan gezegenin keşfi, tek yıldızlı sistemlere göre daha zordur. Çünkü gezegenleri karmaşık yörüngeleri nedeniyle geçiş süreleri yani yörünge dönemleri (periyotları) bazen kısa, bazen uzun olabilir” diyor.

Kepler-47 ile Güneş Sistemi’nin karşılaştırılması. Yaşam alanı yeşil ile taranan alandır. (ASA/JPL-Caltech/T. Pyle)

İç gezegen Kepler-47b, 50 günden az bir yörünge dönemine sahip. Gezegenin kızgın atmosferi nedeniyle yoğun bir metan bulutuyla örtülmüş bunaltıcı bir gezegen olduğu düşünülüyor. Dünya’nın 3 katı yarıçapa sahip gezegen şimdilik bulunan en küçük çift yıldızlı gezegendir.

Diğer gezegen Kepler-47c ise yaşam alanı yani sıvı suyun olabileceği bölgede bulunuyor. Gezegenin yörünge dönemi ise 303 gün. Neptün’ün 3 katı büyüklüğündeki bu gaz devinin atmosferinin yoğun su buharından oluşmuş bulutlarla kaplı olduğu düşünülüyor.

NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nden William Borucki: “Gökadamızda sadece Güneş gibi tek yıldızlar değil birçok yıldızlı yani ikili, üçlü ya da daha fazla yıldızdan oluşmuş sistemlerde bulunur. Şimdi yaşam olabilecek ya da yaşanılabilir özelliklere sahip gezegen türleri arasına çift yıldızlı sistemlerde girdi” diyor.

Kepler-47 sistemini oluşturan gezegenlerin karşılaştırılması.(NASA/JPL-Caltech/T. Pyle)

Araştırma ekibi Kepler’in ilettiği, eldeki 150 000’den fazla yıldıza ait parlaklık verilerinden faydalandı. Aynı zamanda Austin Teksas Üniversitesi’ne ait McDonald Gözlemevi’nin teleskopları ile de tayf ölçümleri gerçekleştirildi.
Santa Cruz Kaliforniya Üniversitesi’nden Astrofizik ve Gezegen Bilimi profesörü Greg Laughlin: “Kepler-47 çift yıldız sistemindeki gezegenlerin keşfi heyecan vericidir. Bu gezegenlkeri şu andaki kuramları kullanarak oluşturmak çok zordur. Ben dahil birçok kuramcı böylesi bir sistemin nasıl oluşabileceği hakkındaki düşüncelerimizi gözden geçirmemiz gerekecek” diyor.

 

NASA-Kepler

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d