WISE İlk Yakın Keşfini Yaptı

Güneş Sistemi’ndeki bilinmeyen yüzlerce asteroidi ortaya çıkarması beklenen NASA’nın Geniş Alan Kızılötesi Algılama ve Keşfetme aracı olan WISE ile ilk yakın nesne keşfedildi. Yazının başında şunu belirtelim ki, keşfedilen yeni asteroidin Dünya’ya herhangi bir tehlikesi bulunmamaktadır.

12 Ocak tarihinde Dünya’nın yakınlarından geçen bir asteroid, 2010 AB78 keşfedildi. Nesne arka plandaki yıldızlara göre hareketli olduğu için çabucak fark edildi. Asteroidin yörüngesinin tespiti için bir günden fazla süre boyunca izlendi. Asteroid en son Mauna Kea’daki 2.2 metrelik teleskoplada görünür ışıkla fark edildi.

Yaklaşık 1 km çapı olduğu düşünülen asteroid, o sırada dünyadan 158 milyon km uzaklıktaydı. Asteroidin yörüngesi eğik olduğundan dünyanın yaklaşamıyor. Gökbilimciler bu asteroidin bu nedenle dünya için bir tehlike oluşturmadığını ancak onu izlemeye devam edeceklerini belirtiyorlar.

Asteroid ve kuyrukluyıldızların bir kısmı dünyaya yakın konumdan geçer. Ender de olsa bunlardan birkaçının yörüngesi Dünya’nın yörüngesi ile kesişebilir. Günümüzden 65 milyon yıl önce yaşamış dinazorları ortadan kaldıran etkinin, dünyaya çarpan 10 km çapındaki bir asteroid olduğu düşünülüyor. Bunun için güneş sistemindeki binlerce asteroid izleniyor. Ancak bunlardan başka bilinmeyenlerin ortaya çıkması için de yoğun uğraş veriliyor. Bu uğraşların son ürünü WISE aracıdır. WISE ile yeni, asteroid ve kuyrukluyıldızlar keşfedilip, bunların yörüngesi hesaplanacak.

Görüntünün ortasına yakın yerde görülen kırmızı nokta WISE’nin keşfettiği asteroittir. (NASA/JPL-Caltech/UCLA )

Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nden (UCLA) Ned Wright, bunun sadece bir başlangıç olduğunu belirtiyor.

WISE, 14 Ocak’ta tüm gökyüzünü kızılötesiyle taramaya başladı. Geniş bir alanı tarayan WISE, bu sayede milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki gökadalardan gelen ışık gibi az ışık yollayan asteroidleri keşfedecek.

WISE, Güneş Sistemi’ndeki Asteroid Kuşağı içinde yeralan ve bilinmeyen 100 000 kadar asteroidi bulması bekleniyor. Yine Dünya yakınlarından geçen bilinmeyen yüzlerce asteroidi de bulması bekleniyor.

Asteroidler yeterli ışık yansıtmadığından görünür ışıkta değil, kızılötesi ışıkla daha iyi algılanırlar. WISE ile asteroid ve kuyrukluyıldızların boyutları hakkında da bilgi sahibi olabileceğiz. Nesnelerin yansıttığı ışığa, görünür ışıkla bakıp boyutlarını tahmin etmek yanıltıcı sonuçlar oluşturabilir. Bu nedenle kızılötesi algılama nesnelerin boyutları hakkında daha doğru sonuca ulaşılmasına neden olacaktır. Bu bilgi de dünya ile çarpışması durumunda, yeryüzünde ne gibi sonuçlar oluşturacağını gösterecektir.

NASA’nın Kaliforniya’daki Jet İtki laboratuarı (Jet Propulsion Laboratory)’ndan Amy Mainzer, dünya yakınındaki ilk asteroidi buldukları için sevinçli olduklarını söyleyerek ekliyor: “Yaydıkları ışık yeterli olmadığından bugüne kadar yapılan birçok çalışma ile bu tür asteroid bulunamamıştır. Ama WISE’nin kızılötesi algılayıcısı sayesinde bunları görebiliyoruz.”

Kaynak: NASA-WISE

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d