ESA’nın Herschel ve XMM-Newton Gözlemevi’nin uzak-kızılötesi ve X-ışını verileriyle W44 süpernova kalıntısının yeni görüntüsü elde edildi. Görüntüde yıldızın patlaması sonucunda uzayda oluşan şok dalgaları kendini gösteriyor.
Kartal takımyıldızdaki 10 000 ışık yılı uzaklıktaki W44 yoğun yıldız oluşum bölgesi, çevresindeki molekül bulutları ile etkileşen süpernova kalıntıları içindeki iyi örneklerden biridir.
W44, yaşamının sonuna gelmiş ve büyük bir patlamayla dış katmanlarını uzaya savuran ve sonu nötron yıldızı ya da atarca (pulsar) haline gelmiş yıldızdan oluşan bulutsudur.
PSR B1853+01 atarcası, W44’ün sol üstünde mavimsi rengiyle kendini gösteren parlak bir noktadır.
Yaklaşık 20 000 yıl yaşında olduğu düşünülen yıldız, çok hızlı döndüğü için çevresinde radyo ve X-ışını enerjisinde son derece enerjik parçacıklar savurur.
Süpernova kalıntısı merkezindeki birkaç milyon derece sıcaklıktaki kabuktaki sıcak gaz parlak X-ışınları yaymaktadır. Yüksek enerji yayılımı bölgede sıklıkla ağır elementlerin bulunduğunu gösterir.
Gaz süpernova kalıntısından uzaya yayılırken soğuyup yukarı süzülür.
Genişleyen kabuğun sağ üstünde küçük bir boşluğu dolduran süpernova kalıntısından kaynaklı bir yay şeklini andıran şok bulutu bulunuyor. Bu bölge genç ve büyük yıldızlardan gelen mor ötesi ışımanın iyonlaştırdığı sıcak gaz ile doludur.
Hershel’in uzak kızılötesi dalga boyunu gören gözleri, W44’ün toz bölgelerindeki sıcak gazın bir araya oluşturduğu yıldızları görebilir.
W44’ün sağında ok başı şeklinde ayrı bir yıldız oluşum bölgesi de bulunuyor.
Görüntüde ayrıca kendi kozası içinde toplanmış gazın oluşturduğu yapılar geleceğin yıldızlarını oluşturmak için yoğunlaşıyor.
Son olarak da görüntünün sol altında mor renkteki yayılım gökada düzleminin kenarını gösteriyor.